Praktijk lief


Kinderfysiotherapie
Wat is kinderfysiotherapie?
Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de totale fysieke ontwikkeling van kinderen, vanaf de vroege kinderjaren tot de adolescentie. Het behandelt niet alleen motorische uitdagingen, maar ook de bredere context, zoals neurologische, musculoskeletale en ontwikkelings-gerelateerde aandoeningen die invloed hebben op de fysieke mogelijkheden van kinderen. Kinderfysiotherapeuten gebruiken gespecialiseerde kennis en vaardigheden om met behulp van spel, bewegingstherapie en specifieke oefeningen kinderen te helpen hun motorische vaardigheden te verbeteren. Het doel is niet alleen fysieke verbetering, maar ook het bevorderen van deelname aan dagelijkse activiteiten en het verbeteren van de levenskwaliteit van kinderen en hun omgeving.
Hoe zijn we tot deze kennis gekomen?
Voorafgaand aan de specialisatie kinderfysiotherapie heeft een kinderfysiotherapeut eerst de vierjarige opleiding fysiotherapie gevolgd. Tijdens deze opleiding leer je alles over spieren, botten en gewrichten, passend bij iedere leeftijd. Je leert over het menselijk herstelmechanisme en welke factoren hier een positieve of negatieve invloed op kunnen hebben. Je leert hoe je als fysiotherapeut blessures kunt behandelen met verschillende behandeltechnieken en hoe belangrijk communicatie is als onderdeel van deze behandeling.
Na het verkennen van de algemene fysiotherapie, leren we tijdens de driejarige masteropleiding kinderfysiotherapie hoe we de groei en ontwikkeling van kinderen kunnen begrijpen en ondersteunen. We leren het motorisch beweeggedrag analyseren en welke facetten hierbij van invloed kunnen zijn. Zo kunnen we kinderen zowel fysiek als cognitief ondersteunen zodat ze weer kunnen bewegen, spelen en opgroeien zoals we dat het liefst zien.


Werkwijze
Het kind, met een probleem
We kijken eerst naar het kind en dan natuurlijk ook naar het probleem. Daarmee wordt bedoeld dat afhankelijk van de hulpvraag, vanuit een breed perspectief naar het kind zal worden gekeken. De gehele ontwikkeling van een kind bevat namelijk meer dan alleen het motorische aspect. Wanneer het probleem motorisch of fysiek van aard is kunnen we hiermee samen aan de slag. Wanneer het probleem gepaard gaat met andere ontwikkelingscomponenten, werken we wanneer nodig nauw samen met andere deskundigen zoals bijvoorbeeld logopedisten, psychologen, ergotherapeuten of andere zorgverleners. Op deze manier kan een bredere aanpak geboden worden die alle aspecten van het ontwikkelende kind omvat. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënte en effectieve aanpak van het huidige probleem, maar voorkomt ook mogelijke problemen in de toekomst.
Ieder kind is uniek en bewandelt zijn eigen weg. Wij passen ons aan en ondersteunen waar nodig.
Hoe gaan we te werk?
Wanneer we met het kind aan de slag gaan, willen we eerst graag weten wat er precies aan de hand is. Dit helpt ons beter te begrijpen hoe we het beste kunnen helpen en geeft inzicht in welk onderzoek we bij het kind kunnen uitvoeren. Zodra alle informatie verzameld is, wordt in overleg met het kind en ouders een behandelplan opgesteld. Tijdens het behandeltraject zal spelenderwijs met het kind geoefend worden om zo motorische ontwikkeling te stimuleren. Het is belangrijk dat ouders in dit proces betrokken worden en weten wát we doen en waaróm we dat doen. Zo kan therapie in een thuissituatie voortgezet worden. Wanneer het kind pijn, spanning of andere fysieke klachten heeft, zal hands-on onderzoek en behandeling worden uitgevoerd. Natuurlijk benaderen we het kind ook dan op een manier die bij hem of haar past.
Wie blijft op de hoogte?
Om een behandeling zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen, kan het van belang zijn om andere betrokkenen, zoals leerkrachten, gymdocenten of andere medische professionals op de hoogte te stellen. Naast regelmatige evaluatieverslagen naar de verwijzend arts informeren wij ook graag deze andere betrokken partijen. Dit gebeurt natuurlijk enkel met toestemming van ouders. (Lees hier ons privacybeleid)


Samenwerking
Met wie werken we graag samen?
Zoals al eerder beschreven bestaat de algehele ontwikkeling van kinderen niet enkel uit motorische ontwikkeling. Kinderen kunnen naast problemen met bewegen ook problemen ervaren op het gebied van cognitieve ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, taal-en spraakontwikkeling, sensorische verwerking, gedragsproblemen en aandachts-en concentratieproblemen. Wanneer klachten niet enkel motorisch van aard lijken en zowel bij onze praktijk als ook bij ouders de meerwaarde wordt gezien van een samenwerking met andere behandelaars, kan bij toestemming van ouders een samenwerking gestart worden. Bij andere behandelaars kan gedacht worden aan huisartsen, psychologen, orthopedagogen, logopedisten, ergotherapeuten, podotherapeuten of kinder/jeugdartsen. Samenwerking kan veel inzicht geven, wat zorgen rondom het kind kan verminderen. Op deze manier kan de ontwikkeling van het kind op een zo ontspannen mogelijke manier verlopen.

Communicatie
Communicatie, een onmisbaar onderdeel
Bij lief Paramedisch Kindercentrum hechten we veel waarde aan een open communicatie. U kunt erop vertrouwen dat we een open en eerlijke benadering hanteren. Andersom willen wij ouders ook aanmoedigen om vrijuit te spreken over eventuele zorgen. Uw feedback is belangrijk omdat het ons in staat stelt de behandeling af te stemmen op de behoefte van u en uw kind. Ons doel is om ervoor te zorgen dat uw kind de best mogelijke zorg en begeleiding krijgt en uw directe input daarbij is dan natuurlijk van onschatbare waarde.

